9.9.11

ERIK SJÖDIN: The Azolla Cooking and Cultivation Project



The Azolla Cooking and Cultivation Project

The aquatic fern azolla is one of the worlds fastest growing
plants and a rich source of nutrients, yet it is virtually unexplored
as food. In "The Azolla Cooking and Cultivation Project" Erik Sjödin experiments with azolla-food together with farmers, chefs and scientists and tries to get some
insight into how we produce our food today and could be producing it
in the future.
For the exhibition in Salo Erik collaborates with the

gardener Tiia Paju who will be growing azolla in Salo during the
summer, and during the opening weekend he will facilitate an azolla
cooking workshop where people can drop in and experiment with
azolla-food.





About Erik Sjödin (b. 1979)
Erik Sjödins practice could be described as exploratory research on

how humans and nonhumans are interdependent and interrelated. Through
his work he also attempts to expose and challenge various notions of
nature; such as the notion of nature as something distinct from
culture and society.


http://www.eriksjodin.net

Vesikasvi azolla kuuluu maailman nopeimmin kasvaviin ravintorikkaisiin kasvilajeihin,
mutta sen mahdollisuuksia ihmisten ravintona ei ole vielä paljon tutkittu.
The Azolla Cooking and Cultivation Project -teoksessa Erik Sjödin kokeilee azollan mahdollisuuksia ruokana maanviljelijöiden, keittiömestareiden ja tutkijoiden kanssa ymmärtääkseen miten ruoka tuotetaan nyt ja kuinka sitä voisi tuottaa tulevaisuudessa. Ravintoketjuissa -näyttelyssä teos tehdään yhteistyössä puutarhuri Tiia Pajun kanssa, joka on kasvattanut azollaa kesän ajan Salossa. Avajaisviikonloppuna azolla-ruokaa valmistetaan osallistuvissa työpajoissa museon tiloissa.


Erik Sjödinin työskentelyä voisi kutsua ihmisten ja muiden elollisten olentojen riippuvuussuhteiden kokeelliseksi tutkimukseksi. Teostensa kautta hän pyrkii esittämään ja haastamaan eri luontokäsityksiä, kuten ajatuksen siitä, etä luonto ei olisi osa kulttuuria ja yhteiskuntaa.

http://www.eriksjodin.net

No comments:

Post a Comment