Ohjelma ja työpajat PROGRAM AND WORKSHOPS

Tuottaja Aurinkoinen tulevaisuus ry:


Leipää ja lepakkoja
Salon taidemuseo Veturitallissa
29.10.2011 klo 15-20


Leipää
ja lepakkoja on yleisölle avoin tapahtuma, jossa taiteilijat ja
tieteilijät tarjoavat kattauksen taidetta, tietoa ja viihdettä sekä näyttelytiloissa, että näyttelyn ajan Ketjukahvilaksi muutetussa Café Veturitallissa.
Tapahtumaan ja Halikonlahti Green Art -trilogian ’Ravintoketjuissa’ -näyttelyyn on vapaa pääsy.


OHJELMA:

klo 15 -16 Ketjukahvila:
Juuri taidetta: leivotaan ruisleipää juureen yhdessä Mikko Kivelän kanssa.

klo 16.00-17.00 Näyttelysalit:

Opastettu Ravintoketjuissa -näyttelyn kierros kuraattorien Ulla Taipale ja Tuula Nikulainen kanssa.
Salossa toteutetun Onni ja Kohtuus -teoksen esittelee tutkija FT Helmi Risku.

klo 17.00 Torni:

Luontokuvaaja Jarmo Markkanen kertoo yövalokuvauksesta sekä "Yösiivikkoja ja muuta Yöelämää" -näyttelystä.

klo 17.30 Ketjukahvila:

Dokumenttielokuva: Purkitettua järkeä, 8 min. "Syö särkeä, se kasvattaa järkeä".
Paikalla ovat kalamies ja kalamiehen poika eli Purkitettua järkeä -lyhytelokuvassa särkisäilykkeen tekoa opastava Erkki Lähteenmäki sekä elokuvan ohjaaja/käsikirjoittaja Timo Lähteenmäki.

klo 18.00 Ketjukahvila:

Lepakkotutkija, FM Thomas Lillyn esitelmä Suomen lepakoista “Ekologia, ravinto ja uhat”

klo 19.00 Ketjukahvila:

Musiikkia Lau Nau
tarjoilu: ruisleipää ja särkeä
 
Sunnuntai 30.10 on Ravintoketjuissa -näyttelyn viimeinen päivä!
Maria Huhmarniemen valokuvainstallaatiosta "Marjastajat" yksityiskohta - osa Marjamatkat-teosta.
Salon Seudun Siemenpankki 
on Ketjukahvilassa.
Tervetuloa tallettamaan hyötykasvien siemiä pankkiin, tulevia vuosia ja uusia ketjupuutarhoja varten.
Siemenet täytyy olla kypsiä, kuivia ja terveitä. Pakkaa siemenet paperipussiin ja pussin päälle kirjaa: laji, keruuajankohta ja paikka.


Sunnuntaina 18.9 klo 12-14 


Pirkko Kukkola (Maatiais ry:n siemenvastaava) opastaa siementenkeruun saloihin.
Salon Seudun Siemenpankki aloittaa siementen vastaanoton tallentamisen! 


Ketjupuutarhan istuttajan käsi ja siemeniä. Kuva: Andréa Vannuchi
Ohjelma Salon taidemuseo Veturitalli 10 - 11.9.2011
Ohjelma museon pääsylipun hinnalla. 
Jos haluat ilmoittautua työpajoihin etukäteen, lähetä email-osoitteeseen:
tuulanikulainen@gmail.com / Previous suscriptions to: tuulanikulainen@gmail.com

Huom rajoitettu osallistujamäärä. Kaikkia työpajoja voi myös seurata ilman varsinaista osallistumista.
All workshops and labs can be observed without suscription.

Lauantai/ Saturday 10.9.2011 (longer description below)
11.30 - 17.00 Työpaja Bartaku: Kielen Kutitus / Bartaku: Tickling Tongues -worklab
12.00 - 17.00 Työpaja Eva Bakkelett ja Mikko Kivelä: Limppu! Limppu! / Workshop

17.00 - 18.00 Eva Bakkeslett esitelmä / presentation:  "Bread as social sculpture - how bread becomes the art of the every day".  Leipä yhteisöllisenä veistostaiteena - miten leivästä tulee arjen taidetta? Englanniksi, käännös tarvittaessa.
18.00 - 19.00 Kimmo Ylönen: Leveä leipä.  Lähes 5 m leveän leivän paisto Kimmo Ylösen pihaan rakentamassa puu-uunissa. / Artist Kimmo Ylönen bakes a 5 meters wide bread in front of Museum, in an owen built by him.

19.00 - n. 20.30 teatteri Quo Vadis ensi-ilta Burning Burning / Quo Vadis presents Burning Burning (tickets sold in advance, information in www.quovadis.fi)

Sunnuntai/ Sunday 11.9.2011 

12.00 Eva Bakkeslett:Lounasesitelmä / Lunch presentation:  "Living cultures - from counteraction to fermentation". A story about how human and microbial cultures have a lot in common and how viili can teach us important lessons!
12.00 - 17.00 Erik Sjödinin kanssa Superuokaa: Avoin keittiö, jossa voit valmistaa ruokaa azolla-vesikasvista. / Cook Super food with Azolla water fern with Swedish artist Erik Sjödin.



Lisätietoja alla/ MORE INFO: 
 
SATURDAY 10th September 2011 


11.30 - 17.00 Kielen kutitus / Tickling Tongues -työpaja











Osallistu työpajaan, jossa belgialaisen taiteilija-tutkija Bartakun johdolla muutetaan aurinkoenergiaa sähköenergiaksi!

Työpajassa luodaan sähköisiä suupaloja, jonka  raaka-aineina käytetään mm. suomalaisia marjoja - puolukkaa, tyrniä, mustikkaa ja pihlajanmarjoja  - sekä  agar-agaria ja syötävää hopeapaperia. Osallistujat suunnittelevat ja rakentavat oman sähköisen suupalansa, joiden teho kokeillaan auringonvalossa - jonka jälkeen ne voidaan syödä!

Pyydämme osallistujia tuomaan omia marjojaan ja muita syötäviä raaka-aineita, joihin varastoitunutta energiamäärää he haluavat kokeilla.

"Bartakun paneelit perustuvat sveitsiläisen Michael Grätzelin kehittämään väriherkistettyyn aurinkokennoon. Keksinnöllään Millennium-palkinnon pokanneen Grätzelin kennot ovat nyt kuuma tutkimuskohde, joista on kiinnostunut muun muassa Sony.

Tavallisesti aurinkokennoja valmistetaan puolijohtavasta piistä (ei syötävää), mutta Grätzelin kennot hyödyntävät valoherkkiä luonnonvärejä (kuten mustikkaa tai vaikka punajuurta) ja puolijohteena titaanidioksidia (valkoista elintarvikeväriä E171).

Tästä Bartaku sai päähänsä kehittää suljetun järjestelmän, jossa energia kiertäisi valosta sähköksi, sitten ruuaksi ja lopulta kompostin kautta jälleen kasvien käyttöön. "

Yhtenä päämääränä sähkötapaksien tekemisessä on saada ihmiset ajattelemaan energian kuluttamista ja sitä, kannattaisiko kasveihin varautuneen energian hyödyntämistä tutkia enemmän
, kertoo  Bartaku eli Bart Vandeput.

lue lisää
Helsingin Sanomat/Nyt -liite 10.3.2011

Kuvia Bartakun aiemmista työpajoista, joita on järjestetty mm. Berliinissä,  Lontoossa ja Brysselissä.


Bartakun nettisivut: www.bartaku.net

Museon sisäänpääsymaksu 4€, osallistuminen työpajaan ilmainen




11.30 - 17.00 Tickling Tongues
'Temporary photoElectric Digestopians' #6 Worklab
by Bartaku
A co-creation worklab with research based experimentations on the transformation of light energy into electric energy with Finnish food and power berries such as lingonberry, red and black currant, rowan berry, sea buckthorn etc. 
Fusing cooking and solar tech and designs, the participants will work with edible materials to create photoelectric bites of different aesthetics and tastes.  The worklab participants are welcomed to bring the experiment further using principles and tools from the realms of alchemistry, photovoltaics and cooking. Ultimately, the  digestopians are to be tested and tasted on heliotropic tongues.
No pre-existing knowledge required.
Max. nr. of participants: 12

Material fee 5 euro:
Participants are encouraged to bring their own berries and food for experimentation.
The TpED-Worklab at Halikonlahti Green Art is part of a series, fused by PhoEf: The Undisclosed Poésis of the Photovoltaic Effect; an artistic research project by Bartaku.
About Bartaku (Bart Vandeput; BE, 1970)
With special interest in scientific tropes and 'hyper-wound realities', Bartaku interweaves various media, methods and technologies. His work echoes former praxis as a drummer, social scientist and aimless wanderer. In
2007 he initiated “PhoEf: The Undisclosed Poésis of the Photovoltaic Effect”, an exploration of the micro and macro-realms of Photovoltaics -- the science/technology based on the conversion of light into electrical energy --
at the interstices of arts, science and technology.
Bartaku is a member of transdiciplinary lab FoAM [http://fo.am]
and of the r-ohm collective.
Digital compost: www.bartaku.net
Bartaku is supported by the Flemish Arts Agency

12.00-16.00  Limppu Limppu!
"The poetics of bread- Finnish limppu-baking with 
Eva Bakkeslett and Mikko Kivelä
















Workshop - practical baking and stories of Finnish bread-culture. 
Limited to 10 participants but viewing open to the public. Open to all ages. 
This is a workshop that melts bread-making into art. We will sculpt our bread with passion and presence and while the dough rises we will watch films and share stories of bread-culture collected into a bread-book.
17.00-18.00 Performance talk
"Bread as social sculpture - how bread becomes the art of the every day". (in english)
Ongoing through the exhibition:

The film "Alchemy - the poetics of bread" and "A baker in Fes" (world premiere!!!) by Eva Bakkeslett and Clive Ardagh will be shown continuously throughout the period.


about Eva:

Eva Bakkeslett is an artist and cultivator in the field of arts & ecology. She sees her work as planting seeds to cultivate environmental change that reenergizes our engagement with and awareness of the earth.  Her passion lies in the interface between nature and culture.  Using any suitable medium she spends time in playful exploration revealing the subtle and invisible wonders of life through any suitable medium. Her work is often contextualised through interactive community events to inspire and engage people to sense, feel, think and act.

Eva holds an MA in Arts & Ecology from Dartington College of Arts in Devon, England. She is showing, lecturing and performing her work nationally and internationally. She co-curated the big social sculpture event Gentle Actions – art/ecology/actions in Oslo in 2010. Her film "Alchemy – the poetics of bread" has been shown in artshows and filmfestivals all over the world and at MoMA, New York in 2009 and was awarded the Jury Price at the Norwegian Contemporary Art show in the same year. 


SUNDAY 11th September 2011

Viili Viili!
12.00 Lunchtalk Eva Bakkeslett:  
"Living cultures - from counteraction to fermentation".
A story about how human and microbial cultures have a lot in common and how viili can teach us important lessons!





14.00-15.00 Viili workshop/performance, Eva Bakkeslett
Practical and aesthetic workshop of how to make viili. 
Limited to 20 participants,  but viewing open to the public. Open to all ages.
"Viili -the tracing of an ancient culture".
A visual mapping of this fascinating culture that has deep roots and a long history in Finland. I will collect stories and
search for the roots of viili. Through the period I also hope to find an old viili culture that is still kept alive somewhere deep in the finnish forest! This is a collective work so contributions from the public are welcome in form of stories, pictures or anything else of relevance. A public blog is started for the project: (will come in a few days)


12.00 - 17.00 
The Azolla Cooking and Cultivation Project
by Erik Sjödin



The aquatic fern Azolla is one of the worlds fastest growing plants
and a rich source of nutrients, yet it is virtually unexplored as
food. In The Azolla Cooking and Cultivation Project, Erik Sjödin
experiments with Azolla-food together with farmers, chefs and
scientists.

On Saturday, September 10, you are welcome to drop by and experiment
with Azolla-cooking at the Halikonlahti Green Art / Salo Art Museum.

Azolla can be used much like spinach. Participants are encouraged to
bring their own ingredients with them (spices, home grown vegetables
etc), and recipes / ideas for dishes that could include Azolla. We
will provide Azolla and some cooking ingredients and the kitchen is
equipped with basic cooking utensils like pots and pans (but there
won't be an oven). The Azolla we will be cooking has been grown in
Salo by the gardener Tiia Paju.

About Erik Sjödin (b. 1979)
Erik Sjödins practice could be described as exploratory research on
how humans and nonhumans are interdependent and interrelated. Through
his work he also attempts to expose and challenge various notions of
nature; such as the notion of nature as something distinct from
culture and society.