29.9.11

Valaspäivä Turun kirjamessuilla: ...kaikki se mitä olet aina halunnut tietää valaiden runoudesta

Ei liene valastarkkailijoille yllättävä tämä ehkä yksi uusimmista tutkimuslöydöistä: valailta ja ihmisiltä löytyy samankaltainen elin aivoista (kaskelotti), joka säätelee empatiaa, tunteita, luovuutta...  Se miten se ilmenee valailla on ihmisille arvoitus.  Nisäkkäät, jotka suurimman osan ajastaan viettää merten syvyyksissä ja jotka ovat ilmeisen tunteellisia ja älykkäitä, niiden kielen ja koodiston tulkitseminen on lähes mahdotonta. Valaat ovat meille mysteeri - mutta ihmisten sitkeän valaisiin kohdistuvan kiinnostuksen ja seurannan takia tiedämme varmasti että valaat (kaskelotit) kantavat maailman suurimpia aivoja, valaat kommunikoivat, laulavat ja pitävät huolta toisistaan. Valaiden perhesiteet ja sukujärjestelmä muistuttavat suuresti meidän ihmisten perhe-elämää.  Myös siksi valaiden suvut ovay itseoikeutetusti esillä Turun kansainvälisillä 20-vuortisjuhlamessuilla, joiden osatapahtuman on Sukumessut.

Rauno Lauhakangas, Risto Isomäki sekä David Rothenberg ovat työskennelleet valaiden parissa vuosia ja tutkineet eri valaslajien monimuotoista elämää eri näkökulmista. Rauno ja David avaavat meille  kommunikaatioyhteyden valaisiin luomisen mahdollistavia teorioita ja kokemuksia, omia ja ikiaikaisia. Rauno lauhakangas on jopa kehitellyt laitteen, joka simultaanitulkkaa kolmiulotteiseksi kuvaksi valaiden ääntä, laulua tai runoutta - miksi ikinä sitä haluammekin sitä kutsua. Risto Isomäki puolestaan kertoo valaiden valtaisasta merkityksestä koko ekosysteemillemme.
Fyysikko ja valasaktivisti Rauno Lauhakangas

Halikonlahti Green Art-tapahtuman kutsumana filosofi, kirjailija ja muusikko David Rothenberg, kirjailija, tietäjä Risto Isomäki sekä fyysikko, valasaktivisti Rauno Lauhakangas valottaa valaiden musiikkia ja runoutta, sekä valaiden merkitystä ekosysteemillemme Turun kansainvälisillä kirjamessuilla. Messuilla mukan myös Davidin uusin teos Survival of the Beautiful  about Art, Sciense and Evolution

LAUANTAINA 1.10

klo 11.20 Agricola-lava: Mies, joka soitti valaille musiikkia! Professori, kirjailija, muusikko David Rothenberg ( USA) kertoo kirjoistaan Survival of the Beautiful ja Thousand Mile Song.
klo 14.00 Jurtta: David Rothenberg, avoin lehdistötilaisuus
Klo 15.00 – 18.00 Valas-iltapäivä: Vieraina David Rothenberg ja Risto Isomäki! Professori, kirjailija, muusikko David Rothenberg kertoo kirjoistaan Survival of the Beautiful, Thousand Mile Song ja Why Bird Sing kuva- ja ääninäyttein. Kirjailija Risto Isomäki kertoo valaiden merkityksestä luonnolle ja ihmisille. Juontajina taiteilija Tuula Nikulainen ja fyysikko-valasaktivisti Rauno Lauhakangas.
ILTA:
klo 21.00
Kåren David Rothenberg  esiintyy soittaen valaiden musiikista ja valaiden kohtaamisista inspiroituneita sävellyksiään.


Turun kansainväliset kirjamessut ohjelma

Professori, kirjailija, filosofi ja muusikko  David Rothenberg

Rauno Lauhakangas valottaa valaan runoutta Valasfestivaaleilla elokuussa 2011

VALASFESTIVAALI 2011 Lofooteilla

No comments:

Post a Comment